ARRIBA LA SEGONA EDICIÓ DE ‘LA INVERTIDA’, LA MOSTRA DE CINEMA QUEER D’ALCOI

El 1, 2 i 3 de juny se celebrarà al saló d’actes de l’IVAM CADA Alcoi la segona edició de la mostra de cinema LGTBIQ+ ‘La Invertida’. El certamen està organitzat pel Col·lectiu LGTBI MARIola i l’associació Sala 038, en col·laboració amb l’àrea d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alcoi. En aquesta segona edició, la programació es distribuirà al llarg dels tres dies en sessions a les 19.00 de la vesprada, més una sessió dissabte a les 17.00 hores. Totes les projeccions són gratuïtes i les pel·lícules es projectaran en VOSE (Versió original subtitulada a l’espanyol).

Cartel de La Invertida 2023
Cartel La Invertida 2023

“Aquesta segona edició de ‘La Invertida’ torna a Alcoi després de la bona acollida que va tenir l’any passat la primera presa de contacte amb la ciutadania. L’afluència de gent i la bona disposició a aquesta activitat cultural, tan diversa i necessària, ens va motivar a repetir i establir la mostra com una activitat de caràcter anual”, comenta Maria Tauste, una de les organitzadores de la mostra.

Així, aquesta segona edició referma els seus objectius de donar a conèixer les realitats del col·lectiu LGTBIQ+ a la societat a través de propostes cinematogràfiques contemporànies. “Per això aquest any hem dissenyat una selecció de pel·lícules que es caracteritzen per: temàtiques diverses, pel·lícules d’autor i un enfocament cultural-reivindicatiu. Els espectadors podran veure pel·lícules molt recents, de gran qualitat, que s’estrenen en grans festivals, però que no arriben al circuit comercial de la ciutat.”, destaca Jorge Vañó, organitzador de la mostra.

Fotograma pelicula Blue Jean

Les pel·lícules componen la programació són: Blue Jean (Geòrgia Oakley, 2022). Guanyadora del Premi del Públic de Giornate degli autori de Venècia, aquesta pel·lícula que inaugura la mostra  dijous 1 de juny relata la vida d’una professora de gimnàstica a la Gran Bretanya de la dècada de 1980 que se sent obligada a amagar la seua sexualitat, després que Margaret Thatcher promulgara la famosa Secció 28, una llei (derogada el 2003) que prohibia “promoure l’homosexualitat a les escoles”. Així mateix, divendres a les 19:00 es projectarà Dialogando con la vida (Christophe Honoré, 2022), Premi al Millor Actor al passat Festival de Sant Sebastià, explica la història d’un adolescent que veu com la seua vida s’ensorra de sobte i ha de lluitar per reconquerir-la. I la mostra tancarà dissabte amb un programa doble: d’una banda, Casa Susanna (Sébastien Lifshitz, 2022), a les 17:00, documental i retrat històric sobre una residència de vacances que acollia homes als qui els agradava vestir-se de dones i/o es identificaven com a tals. I per últim, com a pel·lícula de cloenda a les 19:00 tindrem Alteritats, documental immensament necessari que mostra les dissidències de diferents parelles lèsbiques de diferents procedències i condicions. Les seues directores, Alba Cros i Nora Haddad, seran les convidades d’aquest any, presentaran la pel·lícula i duran a terme un col·loqui amb els espectadors després del visionat del documental.

A més de les projeccions, enguany la programació es completa amb dues activitats que tindran lloc dissabte 3: la presentació a Alcoi del còmic “Anselmo. Traigo un cantar” de l’il·lustrador iberut Fefeto a les 12:30h a la llibreria Detroit; i les 23:30 el tancament del festival, amb “La Festa Invertida” a càrrec de Scissor Sister DJ’s al Pub Bad Voodoo.

NOTA:

El cartell d’aquest any ha estat creat per la dissenyadora Sofia Hernández i té com a eix central un feix de llenya cremant i criatures associades a la bruixeria, que representa l’origen de la paraula faggot [marica]. A l’època de la inquisició tant a les bruixes com als heretges se’ls solia cremar vius sobre feixos de pals de fusta anomenats faggots. Faggot fins i tot es va convertir en “la figura brodada d’un feix de llenya, que els heretges que s’havien retractat eren obligats a portar a la màniga, com a emblema del que s’haurien merescut”. Aquesta paraula va derivar a l’insult pejoratiu tantes vegades usat contra la comunitat LGTBIQ+ i ara reapropiat per ella. El cartell és un homenatge a totes aquelles persones dissidents que van ser perseguits i encara hui ho continuen sent.

Programa La invertida 2023

LLEGA LA SEGUNDA EDICIÓN DE ‘LA INVERTIDA’, LA MUESTRA DE CINE QUEER DE ALCOI

Los próximos 1, 2 y 3 de junio se celebrará en el salón de actos del IVAM CADA Alcoi la segunda edición de la muestra de cine LGTBIQ+ ‘La Invertida’. El certamen está organizado por el Col.lectiu LGTBI MARIola y la asociación SALA 038, en colaboración con el área de Igualdad del Ayuntamiento de Alcoi. En esta segunda edición, la programación se distribuirá a la largo de los tres días en sesiones a las 19:00 horas, más una sesión el sábado a las 17:00. Todas los pases serán gratuitos y las películas se proyectarán en VOSE (Versión original subtitulada al español).

Así, esta segunda edición afianza sus objetivos de dar a conocer las realidades del colectivo LGTBIQ+ a la sociedad a través de propuestas cinematográficas contemporáneas. “Para ello este año hemos diseñado una selección de películas que se caracteriza por: temáticas diversas, películas de autor y un enfoque cultural-reivindicativo. Los espectadores podrán ver películas muy recientes, de gran calidad, que vienen de estrenarse en grandes festivales, pero que no llegan al circuito comercial de la ciudad.”, destaca Jorge Vañó, organizador de la muestra.

Las películas componen la programación son: Blue Jean (Georgia Oakley, 2022), Ganadora del Premio del Público de las Giornate degli autori de Venecia, es la película que inaugurará la muestra el jueves 1 de junio. Relata la vida de una profesora de gimnasia en Gran Bretaña en la década de 1980, que se siente obligada a esconder su sexualidad después de que Margaret Thatcher promulgue la famosa Sección 28, una ley (derogada en 2003) que prohibía “promover la homosexualidad en las escuelas”. Asimismo, el viernes 2 de junio a las 19.00 se proyectará Dialogando con la vida (Christophe Honoré, 2022), premio al mejor actor en el pasado Festival de San Sebastián. Cuenta la historia de un adolescente que ve cómo su vida se desmorona de repente y tiene que luchar para reconquistarla. Y la muestra cerrará el sábado 3 de junio con un programa doble: por una parte, Casa Susanna (Sébastien Lifshitz, 2022), a las 17:00, documental y retrato histórico sobre una residencia de vacaciones que acogía a hombres a quienes les gustaba vestirse de mujeres y/o se identificaban como tales. Y como película de clausura tendremos, a las 19:00, Alteritats, documental inmensamente necesario que muestra las disidencias de diferentes parejas lésbicas de diferentes procedencias y condiciones. Sus directoras, Alba Cros y Nora Haddad, serán las invitadas de este año, presentarán la película y llevarán a cabo un coloquio con los espectadores, después del visionado del documental. 

Además de las proyecciones este año la programación se completa con dos actividades que tendrán lugar el sábado 3: la presentación en Alcoi del cómic “Anselmo. Traigo un cantar” del ilustrador ibense Fefeto a las 12:30h en la librería Detroit; y a las 23:30 el cierre del festival, con “La Fiesta Invertida” a cargo de Scissor Sister DJ’s en el Pub Bad Voodoo.

NOTA:

El cartel de este año ha sido creado por la diseñadora Sofía Hernández y tiene como eje central un fajo de leña ardiendo y criaturas asociadas la brujeria, que representa el origen de la palabra faggot [marica]. En la época de la inquisición tanto a las brujas como a los herejes se les solía quemar vivos sobre fajos de palos de madera denominados faggots. Faggot incluso se convirtió en “la figura bordada de un haz de leña, que los herejes que se habían retractado eran obligados a llevar en la manga, como emblema de lo que se habrían merecido”. Esta palabra derivó en el insulto peyorativo tantas veces usado contra la comunidad LGBTIQ+ y ahora reapropiado por ella. El cartel es un homenaje a todas aquellas personas disidentes que fueron perseguidos y hoy lo siguen siendo.